Word ik gezien?

27 januari 2021

Sinds 1 december 2020 is het verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Op deze manier proberen we met elkaar te voorkomen dat het coronavirus zich nog verder verspreid.

Een goede zaak lijkt mij, maar ik vind het wel lastig. Ik herken niemand als ik in de winkel loop en non-verbale signalen zijn moeilijk te zien. Even een glimlach naar die oude man die je tegenkomt, zodat hij zich gezien voelt. Met een mondkapje komt dit niet goed over.

"Iedereen moet gezien worden"

Mondkapjes in gevangenissen

Voor gevangenen is het verboden om een mondkapje te dragen . Bewakers kunnen dan lastig de emoties van de gevangen inschatten. Dit is juist zo belangrijk voor hun werk, want op deze manier kunnen ze escalaties voorkomen. Gevangenen zijn het hier niet mee eens. Ook zij willen zich goed kunnen beschermen.

Dit is een lastige discussie. Uiteraard hebben zij ook recht op bescherming, maar dit geldt ook voor de bewakers. Beiden willen gezien worden.

Klassen

De kinderen uit de veelbesproken serie Klassen van Sarah Sylbing en Ester Gould willen ook gezien worden. Helaas blijkt dit nog niet altijd zo te zijn. Hoe belangrijk is de plaats waar je wordt geboren op je toekomst? De serie legde bloot dat deze invloed nog steeds groot is. Een trieste constatering anno 2021. Kinderen met dezelfde talenten krijgen niet dezelfde kansen.

Mooi was om te zien dat er leerkrachten, bestuurders en wethouders zijn die zich met hart en ziel inzetten om deze kinderen wel gezien te laten worden. Professionals die alles uit de kast halen om deze kinderen de mogelijkheden te bieden waar ze recht op hebben, ongeacht hun achtergrond.

Hopelijk is deze serie een eyeopener voor een hoop mensen. Iedereen moet gezien worden. Er moeten ongelijke kansen komen om zo gelijke kansen te creëren.

Samen

Van de mondkapjes zijn we voorlopig nog niet af, denk ik. Maar laten we er wel met elkaar voor zorgen dat iedereen zich gezien voelt. Met of zonder mondkapje en met of zonder een gouden wieg.

p.s. Ook bij Educatieve Uitgeverij Kinheim hopen we dat met ons materiaal ieder kind zich gezien voelt.

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.