Zijn jouw leerlingen lekker eigenwijs? Laat ze kennis maken met Pien (wil de wereld zien)!

17 september 2024

Het zal je niet ontgaan zijn dat het thema van de kinderboekenweek lekker eigenwijs is. Als je zoekt naar de betekenis van het woord eigenwijs, kom je onder andere grappig en een beetje uitdagend tegen. Woorden die wij wel kunnen linken aan onze werkboeken Pien wil de wereld zien.

Tijd dus om nader kennis te maken met de hoofdpersoon Pien en vooral ook om in te zoomen op het ‘uitdagends’ wat beide delen te bieden hebben.

hoofdpersoon Pien van voren getekend en haar vriendin Guusje van achteren getekend staan met de ruggen bijna tegen elkaar en dansen met magische tapschoenen op hun geschiedenisboek

Waarom 'Pien wil de wereld zien' uitdagend is

Maakt nieuwsgierig

Het eerste verhaal in het boek maakt direct nieuwsgierig. Het begint als een sprookje en er komen weetjes uit Ierland voorbij. Ook de magische tapschoenen, die steeds terugkomen door de lessen heen, spelen een belangrijke rol. Het verhaal eindigt met een toverspreuk. Genoeg elementen om verder te willen lezen en ontdekken.

Ontdekken

In het volgende verhaal maken we kennis met het negenjarige meisje Pien. Zij is verhuisd en beleeft haar eerste schooldag in Nederland. Door het werkboek heen komen diverse landen aan bod en valt er van alles over te ontdekken. Mede doordat er steeds iets magisch in de verhalen geweven zit, blijf je geboeid en wil je verder lezen.

Gevoelswereld

De mix van fantasie en werkelijkheid sluit heel goed aan bij de belevingswereld van kinderen in groep 5 en 6. Naast de dingen die Pien met haar klasgenoten beleeft, die regelmatig bijzonder en lekker eigenwijs zijn, krijgen we ook een kijkje in de gevoelswereld van Pien. Gevoelens als angst, boosheid, verdriet en vreugde in verschillende situaties zijn zeker herkenbaar. Heimwee en het missen van haar hondje, maar ook naar zaken kijken op je eigen manier en van het droevige IJzeren Gordijn een Bloemetjesgordijn maken om de geschiedenis een beetje op te fleuren: lekker eigenwijs!

Gevarieerde opdrachten

De opdrachten na ieder verhaal zijn erg divers en omvatten meerdere leergebieden. Zo zien we geschiedenis, aardrijkskunde en topografie voorbijkomen, maar ook begrijpend lezen, zoals belangrijke woorden zoeken, samenvatten en woordenschat. De kinderen leren woorden uit een andere taal en er zijn opdrachten die betrekking hebben op cultuur en geloof. De verschillende verwerkingsvormen en het aanspreken van meerdere vaardigheden maken het gevarieerd en verrassend. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het geven van de eigen mening rondom verschillende stellingen, die misschien wel lekker eigenwijs is.

Talenten aanspreken

Als afsluiting is er steeds een weekopdracht te vinden. Ook hierbij worden diverse talenten aangesproken. Naast het afnemen van een interview en het maken van een powerpointpresentatie zijn er creatieve opdrachten, zoals het bedenken van een muzikaal optreden of het ontwerpen van een nieuw gymtoestel.

Genoeg redenen om je leerlingen kennis te laten maken met Pien wil de wereld zien, toch?

Dus…ga je ‘gewoon’ met je neus in de boeken? Of doe je ook eens lekker eigenwijs?!

Winactie

Tot slot heeft educatieve uitgeverij Kinheim een winactie:
Werk je met kinderen, die wel een uitdaging aan willen gaan?
Geef ze dan de volgende opdracht:

Teken jouw eigen eigenwijze figuur en laat deze als hoofdpersoon iets beleven.
Dat mag lekker eigenwijs, maar zeker ook iets anders zijn.
Laat iedereen meegenieten door hierover een kort verhaal te schrijven.
Gebruik het werkblad en lever dat in bij je juf of meester.

Selecteer een ‘groepswinnaar’ en mail de ingescande versie uiterlijk 18 oktober naar info@kinheim.com en wie weet win je beide delen van Pien wil de wereld zien!

Delen

Renate Hoogendoorn

Na ruim twintig jaar basisschoolleerkracht te zijn geweest, is Renate nu educatief auteur en heeft daarnaast een eigen praktijk in leerbegeleiding en kindercoaching.

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.