Kinderen beter leren zelfstandig werken met deze 9 tips!

12 november 2024

Zelfstandig werken zorgt er enerzijds voor dat kinderen leren eigen verantwoordelijkheid over hun leerproces te nemen en om te leren gaan met uitgestelde aandacht. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat je als leerkracht je handen vrij hebt om een kleine groep leerlingen instructie te geven.

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen ook goed aan de slag gaan tijdens het zelfstandig werken? Het kan voor leerlingen namelijk een uitdaging zijn om dit zelfstandig werken effectief aan te pakken. Hier zijn een aantal handige tips om hen hierbij te begeleiden.

Kinderen beter leren zelfstandig werken

Tips voor zelfstandig werken

1. Duidelijke verwachtingen stellen

Begin met duidelijke instructies over wat zelfstandig werken inhoudt. Bespreek met de leerlingen wat je van hen verwacht en welke doelen ze moeten bereiken. Dit kan in de vorm van een checklist of een stappenplan. Zorg ervoor dat deze verwachtingen ook zichtbaar zijn voor de leerlingen. Zo kun je, als je werkt met een weektaak, hun persoonlijke doel hier ook op (laten) noteren.

2. Structuur en routine aanbrengen

Kinderen gedijen goed in een gestructureerde omgeving. Zorg voor een vast tijdschema waarin zelfstandig werken een vast onderdeel is. Dit helpt leerlingen om te begrijpen wanneer ze zich moeten concentreren op hun werk en wanneer ze vragen kunnen stellen of samenwerken. Je kunt ook met een stoplicht werken, zodat duidelijk is wanneer ze iets mogen vragen aan de leerkracht en wanneer niet.

3. Kies geschikte taken

Bied taken aan die aansluiten bij het niveau en de interesses van de leerlingen. Dit maakt het werk niet alleen leuker, maar ook uitdagender. Differentiatie is hierbij cruciaal; zorg ervoor dat er voor elk niveau geschikte opdrachten zijn. Kijk hiervoor eens in ons uitgebreide assortiment.

4. Gebruik van hulpmiddelen

Moedig het gebruik van hulpmiddelen aan, zoals woordenboeken, rekenmachines of digitale tools. Dit helpt kinderen om zelfstandig oplossingen te vinden en bevordert hun autonomie. Leer ze ook hoe ze deze hulpmiddelen effectief kunnen inzetten.

5. Stimuleren van probleemoplossend denken

Wanneer leerlingen tegen problemen aanlopen, moedig ze dan aan om zelf na te denken over mogelijke oplossingen voordat ze hulp vragen. Dit kan je doen door hen gerichte vragen te stellen die hen aan het denken zetten. Bijvoorbeeld: “Wat zou je kunnen proberen?” of “Welke stappen heb je al genomen?”

6. Reflectie en zelfevaluatie

Laat leerlingen regelmatig reflecteren op hun eigen werk. Dit kan door middel van een korte zelfevaluatie op de weektaak. Vraag ze na te denken over wat goed ging en wat beter kan. Dit helpt hen niet alleen bij het zelfstandig werken, maar ook bij hun persoonlijke ontwikkeling.

7. Creëer een positieve leeromgeving

Een ondersteunende en veilige leeromgeving is essentieel voor zelfstandig werken. Moedig samenwerking aan, zodat leerlingen elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Dit versterkt niet alleen hun sociale vaardigheden, maar ook hun zelfvertrouwen. Maar ook dit samenwerken moeten leerlingen leren. Geef ook hierop gerichte instructie en feedback.

8. Feedback geven

Geef regelmatig constructieve feedback op het werk van leerlingen. Dit helpt hen om te begrijpen wat ze goed doen en waar ze kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat de feedback specifiek is en gericht op hun inzet en voortgang.

9. Vier succesjes

Vergeet niet om kleine overwinningen te vieren! Dit kan eenvoudig zijn, zoals een compliment of een sticker. Het benadrukken van hun inspanningen en successen motiveert leerlingen om door te gaan met zelfstandig werken.

 

Zelfstandig werken is een belangrijke vaardigheid die kinderen hun hele leven van pas zal komen. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen leerlingen niet alleen hun cognitieve vaardigheden verbeteren, maar ook leren om verantwoordelijk en zelfverzekerd te zijn. Door deze tips in de praktijk te brengen, creëer je een omgeving waarin leerlingen kunnen bloeien. Veel succes!

Renate Hoogendoorn

Na ruim twintig jaar basisschoolleerkracht te zijn geweest, is Renate nu educatief auteur en heeft daarnaast een eigen praktijk in leerbegeleiding en kindercoaching.

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.