Ieder z’n steentje

1 november 2020

In juni schreef ik de eerste blog voor Kinheim. Deze ging onder andere over de veranderingen tijdens de Coronacrisis.

Inmiddels zijn we vijf maanden verder en helaas is het Coronavirus nog niet verdwenen. Momenteel is het virus zelfs weer enorm opgelaaid. Het dashboard van de Rijksoverheid slaat rood uit. Alle alarmbellen rinkelen. De zorg knarst en kraakt. Een volledige lockdown hangt boven ons hoofd.

Hoe kan een ieder z’n steentje bijdragen?

"Er is geen doosje vol met leerkrachten waar je als directeur uit kunt grabbelen."

Scholen sluiten

Hoe kan het toch weer zo ver zijn opgelopen? Hoe hebben we dit laten gebeuren? En hoe gaat dit aflopen? Allemaal vragen die bij je opkomen als je het nieuws leest of hoort. Bij de eerste golf werden al vrij snel de scholen gesloten. Dit kwam mede door de grote druk van de maatschappij. Het was nog onduidelijk welke rol de scholen in de verspreiding van het virus hadden en veel mensen waren bezorgd over de veiligheid van de kinderen en het personeel.

Inmiddels is er al veel meer duidelijk en wordt geprobeerd de scholen zo lang mogelijk open te houden. De invloed van kinderen in de verspreiding van het virus lijkt beperkt en de schade die er is opgelopen in de eerste golf lijkt hoger dan de baten.

Vervangingsprobleem

Gelukkig kan er nu ook getest worden. Ondanks de voorrang die leerkrachten hebben bij het testen kan dit al gauw een paar dagen duren. Dan moet er een oplossing gezocht worden voor die groep leerlingen die zonder leerkracht zit. En laat dat nu het probleem zijn. Er is geen doosje vol met leerkrachten waar je als directeur uit kunt grabbelen. Alle contacten worden aangeboord om iemand voor de groep te kunnen krijgen.

Zo ben ik ook weer benaderd om in te vallen op mijn oude school. Er was met spoed iemand nodig die een aantal weken voor de kleutergroep wilde staan. Er was van alles geprobeerd, maar niemand te vinden. Grote paniek! Toen ik dit hoorde, kon ik het niet laten om bij te springen. Een groep kinderen een aantal weken twee dagen in de week zonder leerkracht en oud-collega’s in paniek waren voor mij reden genoeg. Gelukkig is er inmiddels een oplossing gevonden, maar hoe gaat dit in de komende periode? Dit is toch al een periode dat veel mensen griep krijgen.

Ieder z’n steentje

Wat kunnen wij hieraan doen? Wellicht kun je ook overwegen wat extra te werken. Niet alleen in het onderwijs, maar ook in de zorg staan ze te springen om extra krachten. Zo las ik het initiatief van horecaondernemingen in Breda. Zij gaan personeel leveren aan zorginstellingen. Mooi toch? Ik begrijp ook dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Wat wel iedereen kan doen is ervoor zorgen dat je je zoveel mogelijk aan de maatregelen houdt. Op deze manier zorgen we ervoor dat het virus weer onder controle komt en zo het aantal besmettingen terugloopt.

Gelukkig houden heel veel mensen zich keurig aan de maatregelen. Toch gaat het ook af en toe nog mis, zoals bij het houden van illegale feesten waar honderden mensen op af komen. We zullen dit echt met z’n allen moeten doen. En zoals met zoveel begint het allemaal bij jezelf.

Als iedereen zijn steentje bijdraagt waar mogelijk èn zich zoveel mogelijk aan de maatregelen houdt, dan kunnen we ons hopelijk gauw weer richten op andere zaken.

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.